Untuk sokongan dari segi nutrisi, Basically ibu menyusu perlukan 4 element paling penting ::

  1. Air – sebab susu tu sendiri liquid dan badan kita perlu air yg optimum
  2. Protein – selepas air, komponen utama susuibu ialah protein
  3. Calcium – juga komponen utama susuibu
  4. Vitamin asas (A, B complex dan C serta mineral lain) – untuk support keperluan saraf dan darah ibu agar badan tak haus nutrisi supaya penghasilan susu berjalan lancar.

 

 

 

 

 
Dalam produk Shaklee, untuk memastikan tubuh tidak dehydrated dan system osmosis darah berada pada tahap optimum, shaklee ada satu produk yang dinamakan Performance drink, ia sama konsep seperti 100+ tapi tanpa gas, tanpa gula, tanpa pengawet dan tanpa perisa tambahan….Performance drink ni bancuh dengan airsejuk sahaja, perasa oren dan boleh juga bagi anak2 yang berumur 2 tahun ke atas minum jika tengah demam untuk bantu turunkan suhu….Performance drink ni akan menyebabkan sel badan segah sentiasa dan tidak kecut sebab air dikekalkan pada tahap optimum…performance drink ni sangat essential untuk bulan Ramadhan ni terutama bagi ibu yang menyusu..

Dalam shaklee juga ada produk protein yang dinamakan Energizing Soy Protein (ESP) yang dihasilkan secara alami dari kacang soya baka tulen (bukan baka yang diubah geneticnya)…mengambil 3 sudu ESP sehari memenuhi 100% keperluan protein ibu hamil dan ibu menyusu…sebabtu bila ibu2 breastfeed yang ada masalah susu mengambil ESP mereka dapat hasil yang menakjubkan sebab protein ni antara elemen paling penting dalam penghasilan susu….

nak hasilkan susu perlu hormon oxytocin dan prolactine, hormon pula trdiri dari elemen protein.

sebab tu bila ambil ESP susu sangat2 meriah, dijangka kemungkinan sebab pengambilan ESP membantu peningkatkan hormone oxytocin dan prolactine tu

Calcium macam biasa memang di perlukan untuk hasilkan susu, kalau ibu tak cukup calcium, memang susu akan merosot, malah tulang,tapak kaki dan gigi ibu akan terkesan (lazimnya tapak kaki akan sakit) menandakan badan mula menarik kalsium dari otot dan tulang untuk menampung keperluan kalsium untuk disalurkan kepada susu..dalam shaklee calcium dilengkapi dengan magnesium dan vitamin D iaitu dua bahan yang sangat penting untuk memastikan calcium terserap dengan sempurna ke dalam darah..kalau calcium yang takde vitamin D atau magnesium, calcium tu akan susah nak diserap dan lama2 akan terkumpul jadi batu (gall bladder stone)

Vitamin B complex sangat2 penting untuk menyokong keperluan saraf ibu,terutama ibu yang selalu sibuk dan berkerja di bawah tekanan, dan bcomplex sangat penting untuk menukarkan makanan yang dihadam kepada tenaga…jika ibu kekurangan vitamin Bcomplex tubuhnyatakkan dapat tenaga yang optimum dari makanan yang dia makan, dan mula merasa tertekan malah terasa sangat letih sebab kurang tenaga dan saraf tidak mendapat nutrient yg sepatutnya.

Vitamin C pula melindungi kelenjar yang menghasilkan hormon daripada bengkak (akibat tekanan) dan berdarah, bila kelenjar bengkak dan berdarah, ia sudah tevcedera maka kebolehannya untuk menghasilkan hormon akan terganggu, sebabtu ibu yang tertekan akan mendapati susu berkurangan

vitamin2 lain dan mineral2 lain sememangnya perlu untuk menampung kekurangan nutrient yang mungkin berlaku bila ibu tidak makan dengan seimbang dan tidak makan mengikut waktu yang tetap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *