Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis

Peria katak? Terus terbayang rasa pahitnya sayur yang satu ni. Kalau dulu saya memang takkan pandang langsung sayur peria katak ni tapi sejak dah rasa resepi peria katak yang sedap, terus jatuh cinta.hehe

Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Pesakit Kencing Manis
Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Pesakit Kencing Manis

 

Lagi buat saya suka bila dapat tau khasiat peria katak yang dapat membant menurunkan bacaan gula pesakit kencing manis. Walaupun saya tiada masalah kencing manis, tapi saya termasuk dalam golongan yang berisiko tinggi. Sebabnya nenek dan mak saya merupakan pesakit kencing manis.

 

Kan mencegah lebih baik daripada merawat? So, kena la berjaga-jaga daripada sekarang. Takutnya nak membayangkan jika didiagnos kencing manis. Saya dah tengok betapa kesiannya nenek dan mak saya yang terpaksa berpantang banyak makanan dan minuman sebab takut bacaan gula naik mendadak.

 

Yang paling menakutkan tentang penyakit kencing manis ialah kena potong kaki. Nauzubillahiminzalik. Alhamdulillah bacaan gula dalam darah nenek dan mak saya berada dalam keadaan yang terkawal sekarang ni. Sebab dah berisiko tinggi ni, saya pun mula la berjinak-jinak makan peria katak.

 

Walaupun terkenal sebagai sayur yang pahit, tapi sebenarnya kalau kena dengan cara masaknya, sayur peria katak ni sedap jugak tau. Kira pahit-pahit sedap tau!

 

Khasiat Peria Katak

Peria katak sangat bagus untuk pesakit kencing manis sebab ia mengandungi insulin yang dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

Masalah utama pesakit kencing manis ialah Pankreas tidak mampu menghasilkan insulin. Sebab itu, ramai yang memilih peria katak sebagai sumber alternatif insulin mereka.

 

Jom saya kongsikan resepi peria katak sedap yang berjaya membuka hati saya untuk makan peria katak dan ia sangat bagus untuk diamalkan oleh pesakit kencing manis.

 

Resepi Peria Katak Sedap Yang Anda Wajib Cuba

 

1. Peria Katak Goreng Garing

 

Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis
Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis

Bahan-bahan:

3 biji Peria Katak – hiris nipis
3 sudu tepung tempura / Tepung serbaguna
1 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk kari

1 biji telur
secubit garam

Cara Masak:
Basuh dan toskan peria katak
Gaul semua bahan di atas(kecuali telur)

Celupkan Peria dalam telur dan kemudia lumurkan dengan campuran tepung diatas
Panaskan minyak dan goreng hingga garing
Angkat, toskan dan sedia untuk dihidang

 

2. Peria Katak Masak Lemak Udang

 

Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis - Peria Katak Masak Lemak Udang
Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis – Peria Katak Masak Lemak Udang
BAHAN-BAHAN
3 biji peria katak – belah 2 , buang bijinya dan hiris sederhana nipis, tabur garam,gaul dan ketepikan(untuk kurangkan rasa pahit)
Udang sebagai rencah
1 batang serai
1 cawan santan @ 1/2 biji kelapa
5 biji cili padi merah (masukkan bulat-bulat je)
BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
5 biji cili padi hijau – saya tak makan pedas sangat
serbuk kunyit/ kunyit hidup
CARA MEMASAK

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau

Masukkan udang dan separuh masak,tambah air sedikit, masukkan santan dan masukkan garam secukupnya

Bilas peria katak yang digaul garam tadi dan toskan

Masukkan peria & cili padi(yang bulat tadi)

 

Tutup api bila dah meggelegak. Jaga supaya jangan sampai pecah santan.

 

 

3. Peria Katak Goreng Telur

 

Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis - Peria Katak Goreng Telur
Resepi Peria Katak Sedap Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis – Peria Katak Goreng Telur
Bahan-bahan
3 biji peria katak (gaul dengan garam dulu untuk kurangkan rasa pahit)
2 biji telur
2 biji bawang putih -ditumbuk
3 biji bawang merah – ditumbuk
2 sudu besar cili kisar (ikut tahap kepedasan masing-masing)
1 biji lada merah – hiris
1 sudu sos tiram
Garam
Cara-cara nak membuat Peria Goreng Telur
Mula-mula kita belah 2 peria, buangkan bijinya dan hiris nipis-nipis.
Gaul dengan garam untuk hilangkan pahitnya. Kemudian dibilas dengan air bersih.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan masukkan cili kisar tumis sampai naik bau.
Nak lagi sedap, tambah ikan bilis atau udang kering/ udang segar.
Masukkan peria, kacau dan masukkan telur.
Kacau lagi sehingga masak.

4. Taucu Ikan dengan Peria Katak

Caranya sama je macam masak taucu ikan cuma tambahkan peria katak. Peria katak lagi sedap bila rasa taucu dah meresap.

5. Peria Katak Ulam Rebus

Dalam banyak-banyak resepi peria katak, ni yang paling senang. Anda cuma perlu gaulkan dengan garam, bilas dan toskan. Kemudian boleh rebus dan makan dengan sambal belacan.
Ramai yang tanya “Macam mana nak hilangkan pahit Peria Katak ye?
Caranya sangat mudah, anda boleh taburkan garam, gaul rata dan biar dalam 10-20 minit. Lepas tu baru basuh bersih-bersih dan toskan. Insyaa Allah rasa pahit peria katak tu memang berkurangan.
So, lepas ni boleh cuba masak resepi peria katak sedap ni ye. Sebaiknya ajar la anak anda untuk makan peria katak daripada kecil lagi. Nanti dah besar takde la ‘trauma’ dengan rasa pahit peria tu.hehe
Selain daripada di masak, Peria Katak juga boleh dibuat jus. Anda boleh campurkan peria katak dengan epal hijau. Caranya ialah, kisar kedua-duanya dan minum jusnya. Insyaa Allah jus peria katak juga dapat membantu menurunkan bacaan gula dalam darah anda.
Lagi best sekarang ni saya dah pun jumpa alternatif lain yang lagi best daripada peria katak. Sebab peria katak cuma mengandungi insulin je. Penawar yang saya jumpa ni lagi best, ia boleh bantu repair semula organ-organ pesakit kencing manis yang rosak.
Antaranya ialah Pankreas. Bila Pankreas dah ok baru la ia boleh hasilkan insulin secukupnya. Baru la bacaan gula dalam darah pesakit kencing manis akan turun dan kembali normal. Pesakit kencing manis juga sangat berisiko untuk mengalami masalah buah pinggang. So, sangat penting untuk pastikan buah pinggang juga sihat.
Nama produk alternatif yang saya jumpa tu ialah Reseveratrol. Banyak kajian yang dah pun membuktikan Resveratrol dapat bantu masalah gula tinggi dalam darah yang dihadapi oleh pesakit kencing manis. Resveratrol ni akan bantu repair semula organ-organ yang rosak. Bila semua organ anda dah pulih, baru la badan anda boleh berfungsi secara optimum.
Nak tau mana nak dapatkan resveratrol ni?
Senang je. Vivix Shaklee mengandungi 10 kali lebih Resveratrol.
Haa?Macam mana tu?
Maksudnya ia sangat powerful tau. Vivix Shaklee membantu memudakan sel-sel DNA badan. Dalam erti kata lain. Vivix akan bina semula sel-sel DNA organ-organ yang rosak. Sebab tu ramai pesakit kencing manis yang amalkan Vivix bagi feedback masalah gula tinggi dalam darah mereka kembali normal selepas amalkan Vivix.
So, kalau ada alternatif yang lebih best dan boleh bantu badan hasilkan insulin sendiri, kenapa nak pilih peria katak yang hanya mengandungi insulin tu je kan?
Nak baca lagi tentang khasiat Vivix Shaklee ni?
Jom baca kat sini >> Vivix Shaklee Bantu Pesakit Diabetis dan Kencing Manis Hidup Sihat <<

Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur 019-8858804

Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur - Pengedar Vivix Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur

Anda nak cari Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur? Tahniah! Anda dah pun jumpa. Saya lah Agen Shaklee di area Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur yang anda cari tu.

 

Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur - Pengedar Vivix Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur
Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur

 

Saya juga boleh COD Shaklee untuk area Gombak, Setapak, Taman Melawati, Hulu Kelang dan sekitar. Hubungi saya di 019-885 8804 dan saya Seri Pengedar Shaklee Wangsa Maju akan bantu anda dapatkan produk shaklee yang anda inginkan secepat mungkin.

 

3 Sebab Kenapa Mesti Beli Produk Shaklee Daripada Saya

 

1. Saya Ialah Pengedar Shaklee area Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur yang serius dan komited menjalankan Bisnes Shaklee. Insyaa Allah saya boleh dihubungi pada bila-bila masa sahaja.

 

2.Saya boleh memberikan konsultasi tentang produk terbaik untuk keperluan anda beserta dengan pengambilan produk yang betul dan berkesan seperti yang disarankan oleh Pakar Nutrisi Shaklee. So, Anda tak perlu risau tentang risiko beli produk shaklee tapi tak tau cara nak makan.

 

3. Saya ialah Pengedar Shaklee yang mempunyai ‘Ready-Stock’ yang FRESH daripada Shaklee HQ. So, anda dah tak payah risau tentang produk tiruan atau pun yang dah expired.

 

Berminat nak buat Bisnes Shaklee?

 

Jom saya kongsikan 5 sebab kenapa anda perlu sertai group kami.

 

5 Sebab Penting Kenapa Anda Perlu Sertai Group Pengedar Shaklee Terbesar di Malaysia

1.Group kami di asaskan oleh Pengedar Shaklee Tertinggi di Malaysia, iaitu Presidential Master Lyna dan mempunyai Agen Shaklee di seluruh Malaysia(sebenarnya di luar negara pun ramai tau 😉 )

 

2. Group kami juga dibimbing oleh Mentor yang berjaya naik Rank Master Coordinator dalam masa 7 bulan.

 

3. Group kami mempunyai Direct Access ke Nutritionist Shaklee. Semua cadangan produk Insyaa Allah betul dan berkesan(sebab kami ikut saranan Nutritionist Shaklee)

 

4. Group kami menyediakan pelbagai ‘tools’ dan SOP step by-step untuk memulakan bisnes shaklee. Bagi anda yang tak pernah buat bisnes pun pasti boleh buat kerana semuanya dah ada dan tinggal nak guna je.

 

5. Support group 24 jam. Kami ada group bisnes yang sangat supportive. Anda boleh bertanya apa sahaja berkaitan bisnes shaklee  di dalam group tersebut.

 

 

Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee sekarang juga?

 

Tahniah sebab buat keputusan yang tepat!

 

Type ‘DAFTAR AHLI‘ dan hantar ke 019-885 8804 sekarang juga untuk kami bantu anda secepat mungkin.

 

Hubungi hotline kami 012-346 1698 untuk sebarang bantuan.

 

Jom tengok video Pengedar Shaklee Wangsa Maju, Setiawangsa, Sri Rampai & Kuala Lumpur ni:

 

Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra 018-577 7075

Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra - Pengedar Vivix Shaklee Semenyih - Seri Kembangan - Bandar Seri Putra

Anda nak cari Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra? Tahniah! Anda dah pun jumpa. Saya lah Agen Shaklee di area Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra yang anda cari tu.

 

Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra - Pengedar Vivix Shaklee Semenyih - Seri Kembangan - Bandar Seri Putra
Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra

 

Saya juga boleh COD Shaklee untuk area Kajang, Bangi, Serdang dan Balakong. Hubungi saya di 018-577 7075 dan saya Faira Pengedar Shaklee Semenyih akan bantu anda dapatkan produk shaklee yang anda inginkan secepat mungkin.

 

3 Sebab Kenapa Mesti Beli Produk Shaklee Daripada Saya

 

1. Saya Ialah Pengedar Shaklee area Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra yang serius dan komited menjalankan Bisnes Shaklee. Insyaa Allah saya boleh dihubungi pada bila-bila masa sahaja.

 

2.Saya boleh memberikan konsultasi tentang produk terbaik untuk keperluan anda beserta dengan pengambilan produk yang betul dan berkesan seperti yang disarankan oleh Pakar Nutrisi Shaklee. So, Anda tak perlu risau tentang risiko beli produk shaklee tapi tak tau cara nak makan.

 

3. Saya ialah Pengedar Shaklee yang mempunyai ‘Ready-Stock’ yang FRESH daripada Shaklee HQ. So, anda dah tak payah risau tentang produk tiruan atau pun yang dah expired.

 

Berminat nak buat Bisnes Shaklee?

 

Jom saya kongsikan 5 sebab kenapa anda perlu sertai group kami.

 

5 Sebab Penting Kenapa Anda Perlu Sertai Group Pengedar Shaklee Terbesar di Malaysia

1.Group kami di asaskan oleh Pengedar Shaklee Tertinggi di Malaysia, iaitu Presidential Master Lyna dan mempunyai Agen Shaklee di seluruh Malaysia(sebenarnya di luar negara pun ramai tau 😉 )

 

2. Group kami juga dibimbing oleh Mentor yang berjaya naik Rank Master Coordinator dalam masa 7 bulan.

 

3. Group kami mempunyai Direct Access ke Nutritionist Shaklee. Semua cadangan produk Insyaa Allah betul dan berkesan(sebab kami ikut saranan Nutritionist Shaklee)

 

4. Group kami menyediakan pelbagai ‘tools’ dan SOP step by-step untuk memulakan bisnes shaklee. Bagi anda yang tak pernah buat bisnes pun pasti boleh buat kerana semuanya dah ada dan tinggal nak guna je.

 

5. Support group 24 jam. Kami ada group bisnes yang sangat supportive. Anda boleh bertanya apa sahaja berkaitan bisnes shaklee  di dalam group tersebut.

 

 

Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee sekarang juga?

 

Tahniah sebab buat keputusan yang tepat!

 

Type ‘DAFTAR AHLI‘ dan hantar ke 018-577 7075 sekarang juga untuk kami bantu anda secepat mungkin.

 

Hubungi hotline kami 012-346 1698 untuk sebarang bantuan.

 

Jom tengok video Pengedar Shaklee Semenyih, Seri Kembangan & Bandar Seri Putra ni: