Category: Tips Penyusuan

Kenapa susu saya cair – Rahsia susu ibu yang tak ramai tahu

Susu ibu terdiri dari dua bahagian :

  1. Foremilk – susu yang awal keluar semasa menyusu. Lazimnya ia cair sahaja.
  2. Hindmilk – Susu belakang iaitu susu yang pekat yang keluar selepas beberapa minit proses menyusu berlangsung.

 

 

Saya mendapat banyak email dan SMS bertanyakan tentang bagaimana nak pekatkan susu.

Perlu diketahui bahawa pekat atau cair susu ibu dipengaruhi oleh beberapa faktor antaranya :

 

  1. Cuaca
  2. Kekerapan memerah
  3. Pemakanan

 

Foremilk akan lebih banyak dihasilkan bila keadaan memerlukan.

Susu cair bermaksud foremilk lebih dari hindmilk (hindrance milk)

Foremilk akan lebih banyak bila cuaca panas, atau bila ibu minum banyak air.

Kenapa bila panas foremilk lebih banyak? (Faktor cuaca)

Apa yang jarang orang kita tahu ialah : foremilk mengandungi sangat banyak vitamin. manakala hindmilk content dia majority fat

Bila waktu panas, badan akan dapat signal bahawa cuaca panas dan by logic baby pun panas – cepat dehydrated – perlu air banyak = foremilk

Jadi badan pun produce foremilk banyak

untuk rehydrate baby dan untuk supply baby dengan essential vitamins untuk shield dari infections akibat hawa panas yang mudah mematangan spora bakteria

dan bila sejuk pula hindmilk lebih banyak sebab perlukan energy dari lemak dan carb untuk panaskan badan


 

Faktor kekerapan mengosongkan payudara :

Bila payudara kerap dikosongkan melalui penyusuan terus ataupun perahan, badan akan dapat signal bahawa susu tidak cukup atau baby tidak kenyang.

Maka badan akan memberi signal untuk menghasilkan lebih banyak susu untuk memenuhi keperluan bayi dan untuk menampung nutrient yang baby perlukan untuk tumbesaran.

Sebab itu susu akan pekat kerana badan akan hasilkan susu lebih pekat untuk menampung keperluan bayi yang lapar pada hemat tubuh yang mendapat signal itu daripada kekerapan breast dikosongkan.

 

 

Faktor Pemakanan :

 

  • Ibu yang minum banyak air kosong akan mendapati susunya cair – bukan bermaksud tidak berkhasiat malah lebih elok lagi sebenarnya.
  • Ibu yang memakan banyak protein akan mendapati susunya sedikit pekat berbanding biasa.
  • Memakan galactagogue seperti halba / fenugreek didapati menyebabkan susu menjadi cair 
  • Memakan oats didapati boleh memekatkan susu.

 

Ini antara contoh bagaimana makanan mempengaruhi kepekatan susu.

Kesimpulannya susu pekat atau cair adalah perkara yang tidak mempengaruhii kejayaan penyusuan susu ibu mahupun tumbesaran bayi. Susu ibu yang dihasilkan ALLAH adalah sempurna dan terbaik untuk pembesaran bayi.

Samada ia cair atau pekat, ia masih adalah yang terbaik dan tanda tandingan dari semua segi.

Apa yang lebih penting ialah penyusuan susu ibu diteruskan dan dilakukan sekerap mungkin untuk memastikan proses penghasilan susu berjalan lancar.

 

Happy breastfeeding to all 🙂

 

Banyakkan susu dengan teknik hypno breastfeeding

Semalam saya menerima satu mesej dari seorang sahabat lama saya.
Mesejnya berbunyi lebih kurang begini ::

 

Salam *****..apa kbr..
i nk tnye ni…u jual lg x set shaklee?ngat nk try amik yg breast fed nyer la…skrg ni ade krisis susah lak susu nk produce bila pump..then nk tnye pendapat gak.. klu free call ek ********** xpon bg no u bia i kol..
thanks..

 

Saya mengambil masa yang agak lama untuk reply mesej beliau…tengah malam saya mendapat idea, elok juga kalau saya jadikan issue ni sebagai entry blog saya 🙂

 

So saya sharekan tips yang saya sertakan dalam jawapan saya kepada beliau…

 

 

Salam, alhamdulillah sihat…baby u dah berapa bulan sekarang?

 

 

I memang ada jual lagi set shaklee tu sambil2 makan sendiri

 

 

just nak inform yg i ni registered Lactation counselor, so di samping nak cadangkan supplement, I nak jugak tahu lebih detail kut2 u ada problem sampingan yg menyebabkan susu jadi kurang…

 

 

biasanya bila baby dah besar sikit, memang badan akan mula kurang ahsilkan susu, antaranya ialah faktor ::

 

  1. baby dah kurang menyusu direct
  2. baby dah mula ambil solid
  3. baby dah mula menyusu dalam masa yang sekejap, tidak lagi lama

 

dan faktor ibu pula::

 

  1. perubahan hormon
  2. letih
  3. ibu tidak makan dengan baik (skip makan, makan sikit sebab kesuntukan masa, kurang makan seimbang etc etc)
  4. tekanan tugas sebagai ibu, tambahan lagi bagi ibu yang berkerja
  5. kurang memerah/mengepam susu

 

jadi adakah u ada mengalami salah satu dari faktor2 di atas?

 

 

dan tambah lagi nak puasa ni memang kena prepare extra ebm sikit utk persediaan kalau2 susu drop banyak semasa sedang berpuas…

 

 

ada satu tips yang boleh u amalkan::

 

 

Teknik hypnobreastfeeding:

  1. Set minda & yakin boleh menyusukan secara eksklusif dgn susu ibu tanpa tambahan susu formula
  2. Kekalkan ketenangan perasaan & minda dgn cara :
  3. melihat sesuatu yg boleh menimbulkan rasa tenang & bonding. Cth:melihat anak tertidur selepas menyusu – hilangkan rasa risau, sakit, stress, ragu-ragu untuk menyusukan
  4. Masuk ke bilik yang sunyi (office u tentu boleh :))
  5. Pasang zikir
  6. Pasang aromaterapi yang menenangkan
  7. Duduk tegak bersandar
  8. Rilekskan otot
  9. Baca selawat sekurang-kurangnya 3 kali
  10. Tarik nafas secara dalam, tahan selama 10 saat, lepas melalui mulut dengan bunyi heh
  11. Bila rasa tenang, ulang lagi pernafasan tersebut, bayangkan anda melepaskan semua perasaan negatif risau, sakit, stress, ragu-ragu untuk menyusukan
  12. Masukkan setting positif “i boleh menyusukan anakku secara eksklusif selama 6 bln, 12 bln, 18 bln, 2 tahun”.

 

 

 

 

untuk sokongan dari segi nutrisi, Basically ibu menyusu perlukan 4 element paling penting ::

  1. Air – sebab susu tu sendiri liquid dan badan kita perlu air yg optimum
  2. Protein – selepas air, komponen utama susuibu ialah protein
  3. Calcium – juga komponen utama susuibu
  4. Vitamin asas (A, B complex dan C serta mineral lain) – untuk support keperluan saraf dan darah ibu agar badan tak haus nutrisi supaya penghasilan susu berjalan lancar.

 

Untuk maklumat lanjut berkenaan nutrisi semasa penyusuan, lawati laman ini 

 

Selamat mencuba Teknik Hypno Breastfeeding 🙂

Tips Untuk Menyusu Kali Pertama

Mahukah anda jika kami kongsikan satu info mengenai makanan paling hebat, paling berkhasiat, paling lazat dan paling sempurna buat permata hati yang bakal anda lahirkan?

Ya, itulah susu ibu, cecair bernilai lebih mahal dari emas permata kerana mengandungi kebaikan dan manfaat tidak ternilai buat bayi.

Susu ibu atau susu badan adalah makanan terbaik untuk bayi anda. Seluruh entiti perkhidmatan kesihatan dan para pakar kesihatan mengakui bahawa cara yang paling sihat untuk memberi makan kepada bayi baru lahir ialah dengan menyusukan bayi dengan susu ibu.

Bayi baru dilahirkan sedang dilekapkan ke payudara untuk penyusuan kali pertama.

Mengapa susu ibu adalah yang terbaik?

Kajian menunjukkan bahawa menyusu secara eksklusif sekurang-kurangnya selama tiga bulan boleh membantu mencegah gastroentreritis pada bayi. Jika anda menyusukan bayi anda selama sekurang-kurangnya empat bulan, anda boleh mengurangkan risiko bayi anda untuk mendapat penyakit pernafasan dan jangkitan telinga.

Selain itu, susuibu adalah makanan terbaik untuk bayi kerana:

  1. Susu ibu merupakan sumber makanan yang lengkap.
  2. Ia mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh bayi anda termasuk hormon dan bahan melawan penyakit yang tidak terdapat dalam susu formula bayi.
  3. Kandungan nutriennya akan mengadaptasi kepada keperluan bayi anda semasa dia membesar.
  4. Manfaat pengembangan minda dan imuniti jangkitan dalam susu ibu, yang tidak boleh ditiru oleh mana-mana susu formula.
  5. Penyusuan badan boleh membantu membina ikatan istimewa antara anda dan bayi anda. Apabila anda menyusukan bayi anda, bayi anda memanfaatkan sentuhan kulit dengan kulit, di samping pelukan dan pegangan. Anda juga akan berasa begitu.

Bagaimana untuk menyusu

1) Pilih kedudukan dan tempat yang selesa buat ibu dan bayi.
Oleh sebab penyusuan boleh mengambil masa dari tujuh minit hingga ke 40 minit, pilihlah tempat yang selesa untuk anda. Keadaan persekitaran adalah sangat penting, terutamanya pada peringkat awal anda mula menyusukan bayi, sebab anda perlu membiasakan diri. Jika anda mudah diganggu oleh bunyi bising, cari tempat yang senyap. Jika anda mudah bosan, anda mungkin mahu menyusukan bayi di hadapan televisyen, tetapi hanya jika penyusuan sudah menjadi perkara yang selesa untuk anda dan bayi anda. Cubalah beberapa tempat yang mungkin dahulu sehingga anda menjumpai tempat yang sesuai untuk anda.
2) Pegangan posisi penyusuan yang betul.
Pegang bayi anda dalam posisi yang tidak membuatkan lengan dan belakang anda sakit. Letakkan seberapa banyak bantal kecil atau kusyen di sekeliling anda untuk sokongan dan untuk mendapatkan keselesaan. Ramai ibu-ibu mendapati posisi melengkok seperti buaian adalah paling selesa untuk mereka walaupun kegemaran ibu mungkin berlainan. Pilihlah tempat yang selesa untuk anda dan bayi anda sebelum mula menyusu.
Salah satu teknik posisi pegangan bayi semasa penyusuan susuibu berlangsung.
3) Melekapkan bayi pada payudara dengan sempurna (Latch-on)

Perhatikan bagaimanakah rasa pada buah dada anda semasa bayi anda melekap padanya. Bayi sepatutnya menghisap satu mulut penuh tisu buah dada anda. Jika pelekapan menyakitkan, lepaskan lekapan. Caranya ialah dengan memasukkan jari kelingking anda di antara gusi bayi anda dan puting anda – dan cuba sekali lagi. Apabila bayi anda dapat melekap dengan baik, dia akan dapat menjalankan apa yang perlu seterusnya.

Teknik melepaskan lekapan bayi dari payudara menggunakan jari kelingking.
Perkara utama yang paling penting sebelum memulakan penyusuan susuibu ialah untuk mendapatkan ilmu dan informasi mengenai penyusuan susu ibu, serta mempersiapkan mental dan minda untuk menghadapi alam penyusuan susu ibu yang amat indah dengan 1001 warna dan cerita 🙂
Jangan ketinggalan mengikuti banyak lagi artikel mengenai penyusuan susuibu dan menyusu kali pertama, hanya di Vitaminibu.com