Keburukan Intermittent Fasting yang menakutkan tapi ramai tak tahu sebenarnya. Macam biasa takde apa-apa yang sempurna kat dunia ni walaupun macam-macam kebaikan IF yang dikongsikan sebelum, IF jugak ada keburukan.

Saya pasti kalau korang tau tentang keburukannya mesti korang pun takut. Sebab tu saya rasa terpanggil nak kongsikan pulak tentang keburukan Intermittent Fasting dalam entri kali ni. Sebelum tu saya nak share sikit tentang ‘Autophagy’ yang sangat penting dan berkait rapat dengan IF.

 

Kebaikan Autophagy Untuk Kesihatan

Salah satu manfaat penting berpuasa mengikut kaedah Islam adalah ia boleh membantu badan mencapai proses ‘Autophagy’. Autophagy ialah proses di mana sel-sel akan membersih, membaikpulih, menghasilkan sel baru yang lebih sihat atau memusnahkan dirinya sendiri(sekiranya telah rosak dan tak dapat dibaikpulih lagi) . Proses Autophagy sangat penting untuk badan berfungsi dengan baik dan mengelakkan pelbagai masalah termasuklah penuaan, kemerosotan neuro dan kanser.

 

Macam Mana Nak Capai Autophagy?

Kalau ikut kaedah intermittent Fasting atau kaedah wet fasting(puasa tapi boleh minum air) badan hanya akan dapat capai fasa Autophagy setelah berpuasa selama 3 hari ataupun 72 jam. Maksudnya buat IF selama 3 hari TANPA MAKAN, hanya boleh minum air je.

Sebaliknya kalau ikut kaedah puasa Islam hanya perlu puasa sehari je dah pun dapat capai Autophagy.

 

Ok berbalik kepada topik asal kita, jom saya kongsikan 3 Keburukan Intermittent Fasting yang korang semua perlu tau.

 

 

3 Keburukan Intermittent Fasting Yang Sangat Menakutkan!

 

1.Kekurangan Garam Mineral dan Nutrisi

Kalau tak jaga pemakanan dan nutrisi sepanjang melakukan Intermittent Fasting badan berisiko tinggi untuk mengalami masalah kekurangan Garam Mineral.

Kekurangan garam mineral boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius termasuklah Hypothermia, kejang otot, tekanan darah rendah, masalah pencernaan dan masalah kesihatan mental.

Alternatif untuk yang nak elakkan masalah kekurangan garam minral dan nutrisi, korang boleh tambahkan Set Kurus Shaklee dalam diet harian. Ia lengkap dengan semua nutrisi penting yang diperlukan oleh tubuh.

 

2.Kemerosotan Collagen Type 1

Seperti yang saya kongsikan di atas Intermittent Fasting yang dilakukan untuk tempoh jangka masa panjang boleh mengaktifkan autophagy tapi yang ramaiiii orang tak tahu ialah autophagydalam tempoh panjang boleh menyebabkan kemerosotan Collagen Type 1.

30% daripada protin dalam badan manusia terdiri daripada kolagen. Kekurangan collagen type 1 boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan iaitu:

i)Kulit kering dan berkedut(sebab tu ramai yang buat IF Nampak lebih tua selepas kurus), sakit sendi, rambut dan kuku rapuh

II)Masalah jantung. Beberapa kajian menunjukan bahawa kekurangan kolagen type 1 boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

III)Alternatif untuk korang yang buat IF tapi tak nak kolagen kurang, korang boleh ambil Shaklee Collagen Powder.

 

3.Masalah Tidur atau Insomnia

Tidur dalam keadaan lapar sebenarnya boleh mengganggu kualiti tidur. Bila terlalu lapar, badan akan mengeluarkan hormon stress seperti kortisol dan adrenalin yang akibatnya akan membuatkan rasa cemas dan susah nak tidur.

Alternatif untuk korang yang nak buat IF tapi nak elakkan masalah tidur atau insomnia, korang boleh minum ESP Shaklee dalam tempoh makan terakhir sebelum Kembali berpuasa dan tambahkan Vivix yang sangat bagus untuk membantu tidur lebih lena.

 

Kesimpulannya, tiada masalah nak buat Intermittent Fasting. Yang salah jika buat tanpa ilmu. Cadangan saya buatlah IF dengan support group yang betul untuk elakkan masalah kesihatan yang tak dijangka pulak. Dan jangan lupa tambahkan pengambilan natural supplements macam yang saya kongsikan di atas untuk lengkapkan nutrisi.

Alang-alang nak kurus, biarlah kurus sihat dan berpanjangan. Nak dapatkan Set Intermittent Fasting Shaklee, produk Shaklee aka supplement terbaik yang lain ?

 

>> Beli Set Intermittent Fasting Shaklee <<

>> Beli Set Intermittent Fasting Shaklee <<

>> Beli Set Intermittent Fasting Shaklee <<

 

#blogmegashaklee
#shakleetriumph2023
#shakleethrive2023