Tips Hadapi Banjir Dengan Tenang

Saya dan keluarga dah pernah kena masa banjir besar kat Hulu Langat tahun 2012. Siap PM kita pun turun sampaikan bantuan lagi tu.hehe

Tips Hadapi Banjir

So, bila dah mula musim hujan macam sekarang ni memang saspen je la. Ye la, dulu dah kena sekali. Sampai trauma la kitorang dibuatnya ?

Pantang hujan je. Mesti risau banjir. Lama jugak la baru nak ok tau ?

Tapi sekarang Alhamdulillah dah semakin ok. Cuma tetap kena berhati-hati. Kena make sure sediakan apa yang patut.

Saya sharekan sket tips hadapi banjir  berdasarkan pengalaman saya yang tak seberapa ni ?

9 Tips Hadapi Banjir

1. Alert dengan pengumuman tentang banjir. Boleh tengok kat website Portal Bencana

2. Simpan dokumen-dokumen penting kat tempat tinggi yang mudah kita capai bila nak tinggalkan rumah

3. Pindahkan barang-barang ke tempat yang lebih tinggi.

4. Sediakn pakaian, tuala, selimut dan kelengkapan lain. Contohnya bagi yang ada anak kecik jangan lupa sediakan diaper anak korang.

5. Tutup semua pintu jika air banjir mula naik. Penting ni untuk pastikan takde sampah- sarap atau binatang berbahaya masuk ke dalam rumah.

6. Tutup semua switch elektrik untuk elakkan daripada berlaku litar pintas.

7. Sediakan torch light ditempat mudah capai dan pastikan ia berfungsi(ada bateri, bukan kong ye ?) kang sia-sia je ada torch light. Hehe

8. Kenalpasti tempat selamat untuk berlindung. Lagi 1 jangan lupa fikir tempat untuk letak kereta korang sekali tau. Kitorang dulu tak sempat nak selamatkan kereta ?

9. Last but not least. Sediakan bekalan makanan, ubat-ubatan dan vitamin secukupnya. Sebab masa banjir ada kemungkinan terputus bekalan makanan dan ubat-ubatan.

Lagi 1 masa banjir tu banyak penyakit yang merebak melalui air. So, better amik vitamin untuk kuatkan antibodi korang dan keluarga

Beringat sebelum terkena ye. Nanti jangan kata akak tak payung pulak k ?

Kalau nak vitamin meh roger hotline kami ni ye :

012-346 1698
012-346 1698
012-346 1698

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Cari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Vivix Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply