Tips Elak Sembelit Lepas Bersalin

Korang pernah rasa seksanya sembelit macam nak putus nyawa? Kalau pernah meh saya sharekan Tips Elak Sembelit Lepas Bersalin.

Tips Elak Sembelit Untuk Ibu Dalam Pantang

Tips Elak Sembelit

 

Betul. Ni kisah benar. Bukan rekaan ?

 

Kisah saya lettew.hehe
Alkisahnya, masa lepas bersalin anak sulung dulu. Pengalaman ngeri bermula masa 1st time nak ‘membuang’ selepas bersalin.

 

Lama la dok dalam ‘bilik termenung’ tu.huhu

 

Dok keluar, masuk tapi tak jugak ‘settle-settle’ urusan pembuangan tu. Macam nak nangis pun ada dibuatnya. isk.isk

Kalau temenung sambil relax-relax je kat dalam tu takpe la jugak. Ni kene berhempas pulas ‘meneran’ tau .huhu
Padahal dah minum cecair pelembut najis. Dah makan buah oren la, betik la, mangga pun udah.
Ingatkan orang bersalin czer tak payah susah-susah meneran macam orang bersalin normal. Tapi rupanya tidak. huwaaa

Azab sungguh masa tu..siapa yang rasa je tau.

 
Sakit tau ‘bon-bon’ masa kena tu. sampai luka-luka la dibuatnya. isk isk

 
Tu cerita suatu ketika dulu la. Masa anak ke-2 dan ke-3 dah ‘smooth’ je..hehe
Syukur dah settlekan awal-awal.

 
Kalau dibiarkan boleh dapat ‘organ prolapse‘ tau. Organ Prolapse tu bahaya tau. Boleh mengganggu kehidupan korang seharian termasuklah hubungan suami isteri. Sebab tu kalau jumpa doc, dia akan suruh operate untuk masukkan balik

 

Ni saya sharekan Tips Elak Sembelit especially untuk ibu lepas bersalin ye

Tips Elak Sembelit Ibu Berpantang

 

1. Minum air secukupnya. Ibu berpantang perlu minum yang banyak. Especially kalau korang Ibu Menyusu. Sebaiknya minum atleast 3 liter sehari. Tak perlu risau pasal ‘kembang-kembang’ tu. Korang telan je Alfalfa, confirm ‘ketat’ & ‘rapat’ balik cam anak dara. hehe

2. Banyakkan makanan yang berserat dan buah-buahan. Sebaiknya buah oren sebab oren juga boleh bantu mempercepatkan luka jahitan sembuh.

3. Elakkan makan jamu ‘perapat’ kerana ia akan memburukkan lagi keadaan. Segera ‘membuang’ bila rasa membuang datang. Kalau tangguh-tangguh lagi susah nak membuang nanti.

4. Amalkan pengambilan vitamin yang boleh membantu melembutkan najis. Pastikan ia natural vitamin ye. Bukan sintetik(campuran bahan kimia) mahupun ubat-ubatan. Sebab semua yang korang makan atau minum akan dapat kat bayi korang jugak. Kalau nak lebih bagus korang amik la Set Bersalin Shaklee. Confirm takde masalah sembelit-sembelit ni 🙂

 

Nak vitamin untuk masalah sembelit?

Meh hubungi hotline kami 012-346 1698 ye 🙂

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Cari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Vivix Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply