Tag: Penyusuan Susu Ibu

Kenapa susu saya cair – Rahsia susu ibu yang tak ramai tahu

Susu ibu terdiri dari dua bahagian :

  1. Foremilk – susu yang awal keluar semasa menyusu. Lazimnya ia cair sahaja.
  2. Hindmilk – Susu belakang iaitu susu yang pekat yang keluar selepas beberapa minit proses menyusu berlangsung.

 

 

Saya mendapat banyak email dan SMS bertanyakan tentang bagaimana nak pekatkan susu.

Perlu diketahui bahawa pekat atau cair susu ibu dipengaruhi oleh beberapa faktor antaranya :

 

  1. Cuaca
  2. Kekerapan memerah
  3. Pemakanan

 

Foremilk akan lebih banyak dihasilkan bila keadaan memerlukan.

Susu cair bermaksud foremilk lebih dari hindmilk (hindrance milk)

Foremilk akan lebih banyak bila cuaca panas, atau bila ibu minum banyak air.

Kenapa bila panas foremilk lebih banyak? (Faktor cuaca)

Apa yang jarang orang kita tahu ialah : foremilk mengandungi sangat banyak vitamin. manakala hindmilk content dia majority fat

Bila waktu panas, badan akan dapat signal bahawa cuaca panas dan by logic baby pun panas – cepat dehydrated – perlu air banyak = foremilk

Jadi badan pun produce foremilk banyak

untuk rehydrate baby dan untuk supply baby dengan essential vitamins untuk shield dari infections akibat hawa panas yang mudah mematangan spora bakteria

dan bila sejuk pula hindmilk lebih banyak sebab perlukan energy dari lemak dan carb untuk panaskan badan


 

Faktor kekerapan mengosongkan payudara :

Bila payudara kerap dikosongkan melalui penyusuan terus ataupun perahan, badan akan dapat signal bahawa susu tidak cukup atau baby tidak kenyang.

Maka badan akan memberi signal untuk menghasilkan lebih banyak susu untuk memenuhi keperluan bayi dan untuk menampung nutrient yang baby perlukan untuk tumbesaran.

Sebab itu susu akan pekat kerana badan akan hasilkan susu lebih pekat untuk menampung keperluan bayi yang lapar pada hemat tubuh yang mendapat signal itu daripada kekerapan breast dikosongkan.

 

 

Faktor Pemakanan :

 

  • Ibu yang minum banyak air kosong akan mendapati susunya cair – bukan bermaksud tidak berkhasiat malah lebih elok lagi sebenarnya.
  • Ibu yang memakan banyak protein akan mendapati susunya sedikit pekat berbanding biasa.
  • Memakan galactagogue seperti halba / fenugreek didapati menyebabkan susu menjadi cair 
  • Memakan oats didapati boleh memekatkan susu.

 

Ini antara contoh bagaimana makanan mempengaruhi kepekatan susu.

Kesimpulannya susu pekat atau cair adalah perkara yang tidak mempengaruhii kejayaan penyusuan susu ibu mahupun tumbesaran bayi. Susu ibu yang dihasilkan ALLAH adalah sempurna dan terbaik untuk pembesaran bayi.

Samada ia cair atau pekat, ia masih adalah yang terbaik dan tanda tandingan dari semua segi.

Apa yang lebih penting ialah penyusuan susu ibu diteruskan dan dilakukan sekerap mungkin untuk memastikan proses penghasilan susu berjalan lancar.

 

Happy breastfeeding to all 🙂

 

Set Menyusu Shaklee – kenapa ibu perlukan vitamin

Bila sebut je Vitamin Ibu Menyusu atau set menyusu Shaklee, akan timbul pelbagai respon 🙂

Ramai yang  kata : ibu menyusu tidak perlukan supplement, hanya perlukan rangsangan dan kosongkan breast dengan kerap.

 

Ya itu sangat betul. Saya sebagai penasihat penyusuan susu ibu Malaysia sangat mengangkat konsep : supply vs demand  dalam penyusuan susu ibu.

 

Jika anda tidak menyusu bayi dengan kerap, dan tidak mengosongkan breast dengan kerap (iaitu bila breast lebih banyak kali terasa penuh dan dibiar penuh sampai bengkak tanpa menyusu bayi atau perah)

 

Memang susu anda akan semakin kurang.

 

Sebab konsep penyusuan tidak betul di situ. Untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu, mesti ingat konsep ini :

 

Empty Breast = More Milk Production

Full Breast = Less Milk Production

 

Jadi kenapa perlukan supplement bila konsep utama ialah supply vs demand?

 

Supplement set menyusu shaklee dalam konteks penyusuan susu ibu bukanlah untuk membanyakkan susu ibu sebenarnya,

 

tetapi ialah untuk meningkatkah tahap kesihatan ibu.

 

Sekiranya ibu seoarang yang

  1. asyik penat keletihan,
  2. sering tertekan dan stress,
  3. sering naik angin,
  4. sering takde mood,
  5. nak masak pun tak larat,
  6. nak buat kerja rumah pun rasa letih,

 

bagaimana nak menghadapi cabaran dalam menjaga anak kecil dan menyusukan sepenuhnya dengan susu ibu?

sedangkan sewaktu hamil 9 bulan pun kita perlukan vitamin dan makanan berkhasiat yang cukup, apatah lagi untuk mengharungi perjalanan penyusuan susu ibu secara exclusive selama 6 bulan dan seterusnya sehingga 2 tahun?

 

penyusuan susu ibu ni berkait dengan faktor hormon.

 

Hormon-hormon yang terlibat dalam proses penyusuan iaitu hormon prolactine dan hormon oxytocin sangat berkait rapat dengan keadaan ibu, terutamanya oxytocin yang dikenali sebagai hormon gembira.

 

Jadi sekiranya ibu sering bermasalah seperti masalah-masalah di atas, tentu sekali akan mengganggu kesihatan ibu dan seterusnya mengganggu juga proses penyusuan.

 

Disebabkan itulah ada ibu-ibu yang memerlukan bantuan supplement vitamin ibu menyusu untuk mendapatkan kesihatan yang baik.

 

Kerana manfaat vitamin ibu menyusu amat banyak membantu dalam memberi tenaga, kesihatan dan ketenangan pada ibu menyusu.

Ibu sihat

Ibu adalah jantung hati sebuah family. Ibu yang sihat dan ceria akan membahagiakan seluruh isi rumah. Ibu yang gembira ialah ibu yang sihat 🙂 Ibu yang sihat dan gembira akan melancarkan proses penyusuan susu ibu 🙂

Untuk mengetahui bagaimana set menyusu shaklee dapat membantu ibu-ibu menyusu  mendapatkan kesihatan yang baik, seterusnya membantu ibu menjayakan penyusuan, hubungi saya di saluran berikut :

 

Tips Untuk Menyusu Kali Pertama

Mahukah anda jika kami kongsikan satu info mengenai makanan paling hebat, paling berkhasiat, paling lazat dan paling sempurna buat permata hati yang bakal anda lahirkan?

Ya, itulah susu ibu, cecair bernilai lebih mahal dari emas permata kerana mengandungi kebaikan dan manfaat tidak ternilai buat bayi.

Susu ibu atau susu badan adalah makanan terbaik untuk bayi anda. Seluruh entiti perkhidmatan kesihatan dan para pakar kesihatan mengakui bahawa cara yang paling sihat untuk memberi makan kepada bayi baru lahir ialah dengan menyusukan bayi dengan susu ibu.

Bayi baru dilahirkan sedang dilekapkan ke payudara untuk penyusuan kali pertama.

Mengapa susu ibu adalah yang terbaik?

Kajian menunjukkan bahawa menyusu secara eksklusif sekurang-kurangnya selama tiga bulan boleh membantu mencegah gastroentreritis pada bayi. Jika anda menyusukan bayi anda selama sekurang-kurangnya empat bulan, anda boleh mengurangkan risiko bayi anda untuk mendapat penyakit pernafasan dan jangkitan telinga.

Selain itu, susuibu adalah makanan terbaik untuk bayi kerana:

  1. Susu ibu merupakan sumber makanan yang lengkap.
  2. Ia mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh bayi anda termasuk hormon dan bahan melawan penyakit yang tidak terdapat dalam susu formula bayi.
  3. Kandungan nutriennya akan mengadaptasi kepada keperluan bayi anda semasa dia membesar.
  4. Manfaat pengembangan minda dan imuniti jangkitan dalam susu ibu, yang tidak boleh ditiru oleh mana-mana susu formula.
  5. Penyusuan badan boleh membantu membina ikatan istimewa antara anda dan bayi anda. Apabila anda menyusukan bayi anda, bayi anda memanfaatkan sentuhan kulit dengan kulit, di samping pelukan dan pegangan. Anda juga akan berasa begitu.

Bagaimana untuk menyusu

1) Pilih kedudukan dan tempat yang selesa buat ibu dan bayi.
Oleh sebab penyusuan boleh mengambil masa dari tujuh minit hingga ke 40 minit, pilihlah tempat yang selesa untuk anda. Keadaan persekitaran adalah sangat penting, terutamanya pada peringkat awal anda mula menyusukan bayi, sebab anda perlu membiasakan diri. Jika anda mudah diganggu oleh bunyi bising, cari tempat yang senyap. Jika anda mudah bosan, anda mungkin mahu menyusukan bayi di hadapan televisyen, tetapi hanya jika penyusuan sudah menjadi perkara yang selesa untuk anda dan bayi anda. Cubalah beberapa tempat yang mungkin dahulu sehingga anda menjumpai tempat yang sesuai untuk anda.
2) Pegangan posisi penyusuan yang betul.
Pegang bayi anda dalam posisi yang tidak membuatkan lengan dan belakang anda sakit. Letakkan seberapa banyak bantal kecil atau kusyen di sekeliling anda untuk sokongan dan untuk mendapatkan keselesaan. Ramai ibu-ibu mendapati posisi melengkok seperti buaian adalah paling selesa untuk mereka walaupun kegemaran ibu mungkin berlainan. Pilihlah tempat yang selesa untuk anda dan bayi anda sebelum mula menyusu.
Salah satu teknik posisi pegangan bayi semasa penyusuan susuibu berlangsung.
3) Melekapkan bayi pada payudara dengan sempurna (Latch-on)

Perhatikan bagaimanakah rasa pada buah dada anda semasa bayi anda melekap padanya. Bayi sepatutnya menghisap satu mulut penuh tisu buah dada anda. Jika pelekapan menyakitkan, lepaskan lekapan. Caranya ialah dengan memasukkan jari kelingking anda di antara gusi bayi anda dan puting anda – dan cuba sekali lagi. Apabila bayi anda dapat melekap dengan baik, dia akan dapat menjalankan apa yang perlu seterusnya.

Teknik melepaskan lekapan bayi dari payudara menggunakan jari kelingking.
Perkara utama yang paling penting sebelum memulakan penyusuan susuibu ialah untuk mendapatkan ilmu dan informasi mengenai penyusuan susu ibu, serta mempersiapkan mental dan minda untuk menghadapi alam penyusuan susu ibu yang amat indah dengan 1001 warna dan cerita 🙂
Jangan ketinggalan mengikuti banyak lagi artikel mengenai penyusuan susuibu dan menyusu kali pertama, hanya di Vitaminibu.com