Set Menyusu Shaklee – kenapa ibu perlukan vitamin

Bila sebut je Vitamin Ibu Menyusu atau set menyusu Shaklee, akan timbul pelbagai respon 🙂

Ramai yang  kata : ibu menyusu tidak perlukan supplement, hanya perlukan rangsangan dan kosongkan breast dengan kerap.

 

Ya itu sangat betul. Saya sebagai penasihat penyusuan susu ibu Malaysia sangat mengangkat konsep : supply vs demand  dalam penyusuan susu ibu.

 

Jika anda tidak menyusu bayi dengan kerap, dan tidak mengosongkan breast dengan kerap (iaitu bila breast lebih banyak kali terasa penuh dan dibiar penuh sampai bengkak tanpa menyusu bayi atau perah)

 

Memang susu anda akan semakin kurang.

 

Sebab konsep penyusuan tidak betul di situ. Untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu, mesti ingat konsep ini :

 

Empty Breast = More Milk Production

Full Breast = Less Milk Production

 

Jadi kenapa perlukan supplement bila konsep utama ialah supply vs demand?

 

Supplement set menyusu shaklee dalam konteks penyusuan susu ibu bukanlah untuk membanyakkan susu ibu sebenarnya,

 

tetapi ialah untuk meningkatkah tahap kesihatan ibu.

 

Sekiranya ibu seoarang yang

  1. asyik penat keletihan,
  2. sering tertekan dan stress,
  3. sering naik angin,
  4. sering takde mood,
  5. nak masak pun tak larat,
  6. nak buat kerja rumah pun rasa letih,

 

bagaimana nak menghadapi cabaran dalam menjaga anak kecil dan menyusukan sepenuhnya dengan susu ibu?

sedangkan sewaktu hamil 9 bulan pun kita perlukan vitamin dan makanan berkhasiat yang cukup, apatah lagi untuk mengharungi perjalanan penyusuan susu ibu secara exclusive selama 6 bulan dan seterusnya sehingga 2 tahun?

 

penyusuan susu ibu ni berkait dengan faktor hormon.

 

Hormon-hormon yang terlibat dalam proses penyusuan iaitu hormon prolactine dan hormon oxytocin sangat berkait rapat dengan keadaan ibu, terutamanya oxytocin yang dikenali sebagai hormon gembira.

 

Jadi sekiranya ibu sering bermasalah seperti masalah-masalah di atas, tentu sekali akan mengganggu kesihatan ibu dan seterusnya mengganggu juga proses penyusuan.

 

Disebabkan itulah ada ibu-ibu yang memerlukan bantuan supplement vitamin ibu menyusu untuk mendapatkan kesihatan yang baik.

 

Kerana manfaat vitamin ibu menyusu amat banyak membantu dalam memberi tenaga, kesihatan dan ketenangan pada ibu menyusu.

Ibu sihat

Ibu adalah jantung hati sebuah family. Ibu yang sihat dan ceria akan membahagiakan seluruh isi rumah. Ibu yang gembira ialah ibu yang sihat 🙂 Ibu yang sihat dan gembira akan melancarkan proses penyusuan susu ibu 🙂

Untuk mengetahui bagaimana set menyusu shaklee dapat membantu ibu-ibu menyusu  mendapatkan kesihatan yang baik, seterusnya membantu ibu menjayakan penyusuan, hubungi saya di saluran berikut :

 

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Cari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Vivix Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply