Category: Uncategorized

Selamat Hari Lahir Anakanda Ibrahim tersayang

Alhamdulillah hari ini adalah hari ulangtahun kelahiran pertama untuk bayi saya yang keempat, anakanda Ibrahim yang amat ibu asihi dan sayangi.

 

Alhamdulillah Ibrahim berjaya mengatasi banyak ujian dalam  kehidupan ini.

 

Dari sayaa Ibrahim dilahirkan di atas katil di rumah, di saat di sahkan jantung berlubang, di saat di ambil air tulang belakang, di saat CT Brain, di saat hati rosak sebab banyak sangat antibiotik, di saat muntah darah pada usia 2 bulan, di saat masuk ke ICU kerana muntah darah,

 

Ibrahim berjaya melalui setiap ujian getir ini dengan cemerlang

 

Ibu tahu sayang, Ibrahim akan membesar menjadi insan yang hebat dan cemerlang di dunia dan di akhirat

 

Ibu amat bersyukur kepada ALLAH atas kurniaan Ibrahim dalam hidup ibu dan ayah

 

Ibrahim lahir dalam keadaan serba sederhana, dikelilingi ibu, ayah dan abang semasa dilahirkan di atas katul dirumah ibu….

 

Kelahiran Ibrahim amat mudah dan lancar, dan Ibrahim sememangnya anak yang soleh dan musleh.

Banyak yang berubah dalam hidup ibu setelah Ibrahim lahir.

Ibu banyak belajar darimu Ibrahim.

Ketabahanmu

 

Kesabranmu

 

Senyumanmu yang tak pernah lekang walau dalam keadaan apa pun.

Ibrahim anak yang baik, anak yang membawa cahaya dan kebahagiaan dalam hidup ibu ayah dan abang kakak.

 

Kami semua sangat menyayangimu Ibrahim anakku….

 

Terima kasih kerana berjuang untuk mengatasi penyakitmu sayang

 

terima kasih kerana tidak putus asa di saat doktor sudah putus asa

 

terima kasih kerana memberikan ibu harapan di saat semua orang sudah berputus harap.

 

terima kasih kerana membuka mata dan mengukir senyuman di saat ibu hilang senyuman

 

terima kasih kerana lahir dari rahim ibu

 

terima kasih Ibrahim

 

selamat hari lahir anakku

 

terima kasih ALLAH kerana masih meminjamkan Ibrahim kepadaku

 

terima kasih ALLAH kerana memakbulkan doaku dan keluarga serta kawan-kawan

 

terima kasih atas limpahan rahmat dan kasih sayang yang tidak pernah henti

 

panjangkan usia Ibrahim dalam kesihatan dan kebaikan

 

dan semoga Ibrahim membersar menjadi anak yang soleh dan musleh buat sekalian umat.

amin

 

 

Set Bersalin Shaklee disyorkan oleh doktor perubatan.

Alhamdulillah, beberapa hari sebelum hari raya Aidilfitri menjelma, kami di Vitaminibu.com dihadiahkan dengan satu berita gembira oleh pelanggan setia kami.  Beberapa jam sebelum berbuka puasa, kami menerima satu SMS dari pelanggan kami ” Salam sis, Dr Zubaidi recommend blog you untuk set bersalin shaklee

Wah teruja sangat kami mendapat sms berkenaan. Kami terus masuk ke blog Dr Zubaidi untuk melihat apakah yang Dr Zubaidi tulis tentang blog kami dan Set Bersalin Shaklee. Berdebar-debar juga sebenarya, almaklumlah rata-rata para doktor tidak berapa setuju dengan konsep supplement dan vitamin ini. huhuhu

 

Alhamdulillah setelah kami membaca tulisan Dr Zubaidi , kami berasa amat gembira dan lebih yakin lagi untuk membantu para ibu untuk mendapatkan vitamin Shaklee sepanjang tempoh hayat mereka, seperti yang disebut oleh Dr Hamid Arshat dalam satu nasihat beliau berkenaan vitamin dan wanita :

 

Wah dah lari sikit ni, hehehe….ok apa yang Dr Zubaidi tulis dalam blog beliau ialah tentang bagaimana ESP Shaklee dan Vita-Lea Shaklee amat bermanfaat buat ibu dalam pantang.

 

Artikel Dr Zubaidi tu bertajuk : Nutrisi untuk tempuh berpantang, di akhirnya ada menyelitkan link ke blog kami ini sekiranya ada ibu yang ingin mendapatkan set bersalin shaklee 🙂

 

Alhamdulillah….

 

hanya ALLAH yang maha mengetahui, yang tahu betapa bersyukurnya kami setelah artikel ini diterbitkan.

 

Selama ini kami menceburi Shaklee, sebenar-benarnya adalah untuk berkongsi kebaikan Produk Shaklee dengan pengguna terutama golongan ibu. Memandangkan kepakaran kami lebihd alam aspek Set Bersalin Shaklee dan Set Kehamilan atau Set Mengandung Shaklee dan juga Set Penyusuan Shaklee untuk ibu menyusu.

 

Bayangkan ye, bila kita tahu satu produk ni bagus, berkesan dan juga harga murah atau mampu milik, tapi ramai yang tak tahu mengenai produk ni,

 

dan mereka yang tak tahu ni pula dalam tak sedar mereka mengambil produk vitamin yang tiruan, penuh dengan pewarna tiruan,, yang lambat hancur bila dalam perut, malah ada yang menyebabkan batu dalam hempedu sebab tak hancur langsung….

 

 

 

Lihat pil obimin yang tidak hancur dalam air setelah 4 jam, sama tak macam gambar di bawah?

 

Gambar batu dalam hempedu

 

 

dan ada pula yang makan minyak ikan yang di ambil dari hati ikan semasa pregnant, tanpa mereka ketahui bahawa hati ikan tu penuh dengan toxic dan logam berat yang beracun….ibu-ibu yang tidak tahu ini mengambil minyak ikan semasa hamil dengan niat nak bagi baby dapat DHA untuk pertumbuhan otak….

 

namun malangnya kerana tersalah pilih dan ambil minyak ikan yang ada tercemar dengan logam berat, bayi akhirnay lahir dengan pelbagai masalah seperti autisme, eczema, malah kecacatan yang mana zaman dulu takde pun berlaku….

 

puncanya kenapa ibu-ibu?  puncanya kerana apa yang kita makan semasa hamil, TERUTAMA SUPPELEMENT yang ibu makan semasa hamil , banyak yang tercemar, sintetik, tiruan, penuh pewarna dan bahan kimia, yang akhirnya memudaratkan bayi dan juga ibu.

 

Justeru itu, kami yang tahu ada produk yang 100% selamat, yang dah 98 tahun dihasilkan dan digunakan oleh umat manusia tanpa sebarang bahaya (98 tahun dalam dunia, maksudnya produk betul-betul selamat dan berkesan la kan 🙂  Vita Lea tu dah 98 tahun dalam dunia ni : ) dan Vita Lea adalah komponen wajib dalam Set Bersalin Shaklee) maka kita akan rasa sangat sangat sangat bertanggung jawab untuk menyebarkan maklumat ini.

 

Agar ibu ibu lain turut mendapat faedah dan kelebihan kesihatan seperti yang kami nikmati dengan Shaklee sejak tahun 1997.

 

Dan dengan terbitnya artikel Dr Zubaidi berkenaan supplement semasa berpantang ini, kami rasa bersemangat untuk meneruskan langkah ini dan semakin yakin untuk mencadangkan Set Bersalin Shaklee kepada ibu berpantang.

 

Semoga ALLAH SWT merahmati dan meredhoi usaha kecil kami ini.

Sekiranya ibu-ibu mahu mendapatkan Set Bersalin Shaklee, boleh hubungi kami melalui saluran berikut :

Vitamin dan Ibu – tidak boleh dipisahkan.

Vitamin dan Ibu adalah dua elemen yang tidak boleh dipisahkan, adakah benar?

Bagi seorang yang sedang menanti untuk bergelar ibu atau telah pun duduk di takhta IBU, tentu akan bersetuju dengan pernyataan ini.

Semasa seorang ibu disahkan hamil pada minggu-minggu awal kehamilan, doktor akan membekalkan asid folik (yang paling asas dan hampir semua ibu menerimanya) berserta beberapa pil vitamin dan mineral lain sperti vitamin C, multivitamin, ferrous fumarate (untuk iron) dan calcium. Ada pula ibu hamil yang mendapat bekalan obimin setelah disahkan hamil. Obimin itu sebenarnya adalah pil multivitamin khusus untuk para ibu hamil.

Semasa selepas bersalin pula, lazimnya ibu akan dibekalkan dengan vitamin B-complex dalam bentuk pil yang sangat kecil dan rasanya sungguh melekat di atas lidah, di samping pil ferrous fumarate untuk menambah darah.

Kesemua pil tersebut sebenarnya adalah SUPPLEMENT yang terdiri dari vitamin dan mineral untuk ibu hamil, ibu berpantang dan juga ibu yang menyusu.

  1. Asid Folik – adalah merupakan kumpulan dari vitamin B-Complex
  2. Vitamin C- vitamin penting untuk membantu penyembuhn luka dan meningkatkan imuniti terutama ketika hamil dan ketika menyusu.
  3. Obimin – adalah multivitamin yang mengandungi pelbagai vitamin yang diperlukan oleh ibu hamil dan ibu menyusu.
  4. Ferrous Fumarate – mineral yang diperlukan untuk pembinaan darah.
  5. Calcium – mineral yang diperlukan untuk fungsi tulang dan otot yang optimum, yang juga sangat diperlukan oleh ibu hamil dan ibu menyusu.
  6. B-complex – diperlukan untuk fungsi sistem saraf (otak dan saraf tunjang dan seluruh saraf yang ada pada badan) yang optimum.

Nampaknya setakat ini memang benarlah bahawa vitamin dan ibu adalah tidak dapat dipisahkan 🙂

Ini terbukti apabila para doctor turut menekankan pengambilan vitamin sebagai tambahan kepada pemakanan yang sihat dan seimbang untuk mendapatkan kehamilan yang sihat, penyusuan yang sihat serta kesihatan tubuh badan yang baik.

Oleh kerana itu, para ibu dan bapa perlulah memahami tentang fungsi vitamin dan makanan tambahan secara asas, dan juga perlulah mengetahui adakah vitamin yang diambil semasa hamil dan menyusu itu selamat untuk ibu dan bayi. Kerana bukan semua vitamin yang dijual di pasaran adalah selamat dan sihat.

https://i0.wp.com/www.pregnancy.org/files/prenatal-vitamin-d.jpg?w=640

Terdapat ribuan jenama vitamin di pasaran, bagaimana kita nak memastikan vitamin dan mineral yang mana satu selamat dan tidak membahayakan kesihatan ibu dan bayi? Bagaimanakah caranya kita nak mengetahui vitamin yang terbaik dan berkesan untuk ibu serta tidak membebankan dan tidak membahayakan buah pinggang?

Tunggu kupasan kami dalam entry akan datang 🙂

Selamat datang ke Vitamin Ibu

Salam sejahtera buat semua pengunjung. Terima kasih kerana sudi menjenguk blog Vitamin Untuk Ibu ini. Blog ini di dedikasikan khas untuk ibu-ibu hebat, emak-emak hebat, mommy hebat, mama hebat, ummi  hebat dan yang sama makna dengan mereka yang hebat dan bijak dalam memberikan yang terbaik untuk anak-anak dan keluarga.

Tujuan blog ini diwujudkan ialah untuk berkongsi info mengenai vitamin dan nutrisi semula jadi yang diperlukan oleh para wanita yang sedang atau bakal bergelar ibu. Ini kerana ibu sebagai ratu dalam sebuah family amat perlu menjaga kesihatan dan kecantikan diri agar dapat terus mencurahkan kasih sayang buat anak-anak dan seisi keluarga.

Antara topik yang akan ibu-ibu perolehi melalui blog ini :

  • Tips kesihatan dan kecantikan wanita
  • Tips mendapatkan berat badan yang ideal.
  • Tips untuk hamil.
  • Tips menjalani kehamilan yang sihat.
  • Tips kelahiran dan penjagaan selepas bersalin atau berpantang.
  • Tips berjaya dalam penyusuan susuibu.
  • Tips menangani stress.
  • Tips kesihatan anak-anak dan keluarga.

Serta banyak lag topik kembangan yang bakal dibincangkan dari hari ke hari.

leh itu jangan ketinggalan untuk mendapatkan tips-tips hebat dari Vitamin Ibu dengan cara subscribe blog kami melalui email anda.

Salam sayang dari Vitamin Ibu dan jumpa lagi 🙂