Cara  Follow-Up Customer  Dan Prospek Untuk Peniaga Bisnes Online  

Sebagai peniaga yang buat bisnes online, korang mesti selalu dapat PM atau whatsapp dari customer atau atau prospek kan?

Cara  Follow-Up Customer  Dan Prospek Senyap Untuk Peniaga Bisnes Online  

Takmo Stress-stress. Senyum la sikit ?

 

Pernah tak korang alami situasi, lepas explain segala info-info yang berkenaan dan bagitau je harga customer terus krik-krik, senyap dan sendu je?

 

Mesti pernahkan?

 

Saya pun selalu je dapat. Mesti sedih dan kecewakan ?

 

Tapi Alhamdulillah lepas praktikkan ilmu-ilmu yang di ajar oleh mentor bisnes online saya, jumlah customer atau prospek yang senyap dah semakin berkurangan ?

Kalau dulu, dalam 10 yang PM nak dapat separuh yang beli pun susah. Tapi sekarang Alhamdulillah so far dalam 2-3 orang je yang senyap ?

Antara Cara Follow-Up Customer / Bakal Prospek yang saya gunakan ialah:

 

1. Beri masa. Beri customer masa sikit untuk berfikir. Selalunya saya bagi dalam sejam sebelum saya tanya balik.

 

Lepas tu kalau senyap jugak, esok baru saya follow-up balik.

Kalau dia senyap jugak, saya tanya balik lepas 3 hari.

Lepas tu kalau senyap lagi saya follow-up balik lepas seminggu etc ?

2. Cara follow-up. Bab cara follow-up customer ni memang kena betul. Kalau tak kena cara memang diorang akan senyap je la.

Silap-silap diorang ‘delete je conversation’ dengan korang tu. Daripada ada gambar terus takde.hehe

3. Offer. Kalau dah follow-up tapi senyap je. Korang umpan la dengan offer sikit. Mana tau offer tu boleh buat customer tu tertarik nak beli.

Untung sabut timbul, diorang terus mintak nombor akaun nak bank in.hehe

 

So far, pengalaman saya follow-up customer memang macam-macam.

 

Ada yang jawab tapi bagi macam-macam alasan. Nak tanya suami la, tanya mak la etc

Ada jugak yang jawab salam lepas tu senyap balik. Huhu

Tapi yang bestnya dapat customer yang senyap je, tapi lepas follow-up beberapa kali, terus nak bayar. Rupanya dia tunggu gaji baru nak beli. Hehe

 

Dalam banyak-banyak customer yang saya follow-up yang paling super duper best sekali ialah sorang customer India.

 

Lama saya dok follow-up dengan dia tau. Rasanya 2-3 bulan la jugak. Hehe

 

Dia ni baik orangnya. Cuma selalu sibuk. So, memang jarang-jarang reply whatsapp saya.

 

Satu hari tu bila saya follow-up tiba-tiba dia bagitau dia dah confirm nak beli Vivix 15 botol, Nutriferon dan Ostematrix.

 

Haaa? Biar betul? Terkejut saya dibuatnya tau.

Tak pernah dapat order sebanyak tu. Order dia RM5K+ tau ?

 

Alhamdulillah. Terus sujud syukur dan saya menangis tau bila dia dah transfer payment tu ?

 

Macam tak percaya pun ada. Tapi ‘Rezeki memang tak pernah salah alamat’ ?

 

Moral of the story, jangan segan-segan atau malas-malas nak follow-up ok ?

 

Nak dapatkan produk shaklee? Meh roger saya. Nanti saya bagi servis tip top kat uols ?

 

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Cari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Vivix Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply