Banyakkan susu dengan teknik hypno breastfeeding

Semalam saya menerima satu mesej dari seorang sahabat lama saya.
Mesejnya berbunyi lebih kurang begini ::

 

Salam *****..apa kbr..
i nk tnye ni…u jual lg x set shaklee?ngat nk try amik yg breast fed nyer la…skrg ni ade krisis susah lak susu nk produce bila pump..then nk tnye pendapat gak.. klu free call ek ********** xpon bg no u bia i kol..
thanks..

 

Saya mengambil masa yang agak lama untuk reply mesej beliau…tengah malam saya mendapat idea, elok juga kalau saya jadikan issue ni sebagai entry blog saya 🙂

 

So saya sharekan tips yang saya sertakan dalam jawapan saya kepada beliau…

 

 

Salam, alhamdulillah sihat…baby u dah berapa bulan sekarang?

 

 

I memang ada jual lagi set shaklee tu sambil2 makan sendiri

 

 

just nak inform yg i ni registered Lactation counselor, so di samping nak cadangkan supplement, I nak jugak tahu lebih detail kut2 u ada problem sampingan yg menyebabkan susu jadi kurang…

 

 

biasanya bila baby dah besar sikit, memang badan akan mula kurang ahsilkan susu, antaranya ialah faktor ::

 

  1. baby dah kurang menyusu direct
  2. baby dah mula ambil solid
  3. baby dah mula menyusu dalam masa yang sekejap, tidak lagi lama

 

dan faktor ibu pula::

 

  1. perubahan hormon
  2. letih
  3. ibu tidak makan dengan baik (skip makan, makan sikit sebab kesuntukan masa, kurang makan seimbang etc etc)
  4. tekanan tugas sebagai ibu, tambahan lagi bagi ibu yang berkerja
  5. kurang memerah/mengepam susu

 

jadi adakah u ada mengalami salah satu dari faktor2 di atas?

 

 

dan tambah lagi nak puasa ni memang kena prepare extra ebm sikit utk persediaan kalau2 susu drop banyak semasa sedang berpuas…

 

 

ada satu tips yang boleh u amalkan::

 

 

Teknik hypnobreastfeeding:

  1. Set minda & yakin boleh menyusukan secara eksklusif dgn susu ibu tanpa tambahan susu formula
  2. Kekalkan ketenangan perasaan & minda dgn cara :
  3. melihat sesuatu yg boleh menimbulkan rasa tenang & bonding. Cth:melihat anak tertidur selepas menyusu – hilangkan rasa risau, sakit, stress, ragu-ragu untuk menyusukan
  4. Masuk ke bilik yang sunyi (office u tentu boleh :))
  5. Pasang zikir
  6. Pasang aromaterapi yang menenangkan
  7. Duduk tegak bersandar
  8. Rilekskan otot
  9. Baca selawat sekurang-kurangnya 3 kali
  10. Tarik nafas secara dalam, tahan selama 10 saat, lepas melalui mulut dengan bunyi heh
  11. Bila rasa tenang, ulang lagi pernafasan tersebut, bayangkan anda melepaskan semua perasaan negatif risau, sakit, stress, ragu-ragu untuk menyusukan
  12. Masukkan setting positif “i boleh menyusukan anakku secara eksklusif selama 6 bln, 12 bln, 18 bln, 2 tahun”.

 

 

 

 

untuk sokongan dari segi nutrisi, Basically ibu menyusu perlukan 4 element paling penting ::

  1. Air – sebab susu tu sendiri liquid dan badan kita perlu air yg optimum
  2. Protein – selepas air, komponen utama susuibu ialah protein
  3. Calcium – juga komponen utama susuibu
  4. Vitamin asas (A, B complex dan C serta mineral lain) – untuk support keperluan saraf dan darah ibu agar badan tak haus nutrisi supaya penghasilan susu berjalan lancar.

 

Untuk maklumat lanjut berkenaan nutrisi semasa penyusuan, lawati laman ini 

 

Selamat mencuba Teknik Hypno Breastfeeding 🙂

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Cari Agen Vivix Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Vivix Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply