9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

Kalau korang perasan orang berjaya selalunya ada ciri-ciri yang sama. Kalau tak percaya cuba korang study sikit amalan yang diorang buat.

9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

Maksudnya dari rutin harian diorang, cara diorang berfikir dan bertindak, apa yang diorang selalu tekankan etc.

Mentor saya selalu pesan, kalau nak berjaya kena ikut mentor yang dah terbukti berjaya. Ikut semua ciri-ciri orang berjaya supaya kita pun boleh berjaya macam dia jugak.

Antara ciri-ciri orang berjaya yang ialah:

1. Berfikiran positif. Orang bisnes yang berjaya ni hanya fokus kat perkara-perkara positif je. Yang negatif tu diorang abaikan je. Bagi diorang buat habis energy je.hihi

2. Cepat bertindak. Orang berjaya ni, kalau dia belajar sesuatu ilmu yang bagus memang dia akan apply cepat-cepat.

Tak macam kebanyakan orang biasa-biasa yang lain, yang suka peram je ilmu tu dulu.

3. Buat sampai habis. Orang gagal ialah orang yang suka buat kerja sekerat jalan.

Orang berjaya lain tau sebab bila dia dah set target, memang dia buat sampai dia capat target tu. Tak boleh cara A, dia akan adjust dan try cara B pulak ?

4. Pandai merancang. Gagal merancang, bermakna korang merancang untuk gagal. Sebab tu sebelum buat apa-apa mesti kena ada perancangan je dulu.

Takdelah asal redah je kan.hehe

5. Mulakan dengan apa. Ramai orang yang nak buat bisnes suka tunggu dah perfect semua segi baru nak start bisnes.

Sebab tu ramai yang sanggup buat pinjaman untuk dapatkan modal untuk ada kedai etc

Ciri-ciri orang berjaya dalam bisnes ialah mulakan je dengan apa yang ada ditangan. Diorang akan usaha untuk kembangkan modal yang ada berbanding buat pinjaman.

Sebenarnya, Tuan Faisal Abdullah(sifu online marketing) ada ajar cara nak jana income RM2000 tanpa modal tau ?

6. Istiqomah. Ciri-ciri orang berjaya yang lain ialah diorang ni sangat istiqomah atau konsisten.

Diorang memang sangat berdisiplin untuk buat semua yang diorang dah rancangkan tu. Takde la ‘hari ni buat, esok tak buat’ ?

7. Mulakan hari seawal yang boleh. Dr Azizan Osman bagi tau, mentor-mentor dia yang bukan Islam pun ajar untuk bangun awak dan mulakan tugas awal pagi.

Dalam Islam pun memang disarankan bangun awal dan cari rezeki diawal pagi kan?

8. Sentiasa upgrade diri. Maksudnya usaha untuk belajar cara untuk jadi lebih baik. Pendek kata diorang takde dok syok sendiri rasa “akulah yang paling hebat”.huhu

9. Jaga hubungan dengan Yang Maha Pencipta. Ni point yang paling penting tau.

Orang bisnes yang berjaya tau bahawa rezeki ni adalah hak Allah. So, Allah akan bagi kepada hamba yang dikehendakiNya je.

So, kalau nak berjaya dalam bisnes atau apa jua kerja kena la perbaiki amalan rohani. Kalau kerja makan gaji, ramai yang sanggup ‘kipas’ bos untuk dapat gaji/bonus lebih kan?

Patutnya dengan Allah lagi la, Allah kan Maha Pemberi Rezeki yang paling hebat. Sebab tu salah 1 kunci murah rezeki ialah dengan menjaga hubungan dengan Allah ?

Korang ikut je 9 Ciri-ciri Orang Berjaya ni, Insyaa Allah korang pun akan berjaya dalam apa juga bisnes yang korang usahakan tu ?

Nak join kitorang buat extra income dengan Bisnes Shaklee?

Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)

Cari Agen Shaklee Di Area Anda? -->Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017



Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online





___________________________

Leave a Reply