5 Resepi Peria Katak Paling Sedap – Alternatif Untuk Penyakit Kencing Manis

Peria Katak boleh sembuhkan penyakit kencing manis? Ish, biar betul? Pahit yang amat tu. Saya sanggup tak makan sayur kalau tengok peria katak je sayur yang ada tau.hehe. Tapi bila dah masuk 30an ni saya dah semakin mementingkan kesihatan. So, sayur-sayur yang berkhasiat semua saya makan kecuali petai dan jering.hee~

Resepi Peria Katak Sedap - Alternatif Untuk Penyakit Kencing Manis

Mak saya memang suka makan sayur. Sebut je sayur apa semua dia makan. Dan peria katak ni memang salah satu lauk yang boleh dikatakan selalu jugaklah mak saya masak. Selalunya mak saya suka tumis dengan telur. Kitorang adik beradik memang tak makan la. so, tengok je la.hehe

Saya sendiri pun try balik makan peria bila dah kerja. Itupun sebab tengok sorang kawan ofis saya yang selalu sangat makan peria. Tapi peria yang dia makan tu peria besar la. Apa tah nama peria tu, saya pun tak tau.

Bila dah selalu nampak kawan tu makan sedap je, saya pun tanya la “tak pahit ke peria tu?”. tapi dia jawab ” mana ada pahit, sedap je”. So, saya pun beranikan diri untuk try makan. Rupanya tipah tertipu.Dah nama pun peria, memang la pahit.hahaha

Tapi pandangan saya berubah bila terbaca tentang khasiat peria katak. Bermula daripada terbaca tu saya mula jinak-jinakkan diri untuk makan sikit-sikit. Sekali suap cubit sikit je. Lepas tu cepat-cepat makan nasi dan lauk sebab nak hilangkan rasa pahit peria tu.hihi

Meh baca sikit tentang khasiat peria katak:

Khasiat Peria Katak Untuk Pesakit Kencing Manis

Peria katak dikatakan dapat membekalkan insulin yang diperlukan oleh badan. Pesakit kencing manis selalunya mengalami masalah kegagalan menghasilan insulin sendiri. Sebab itu sumber insulin daripada luar sangat-sangat diperlukan.

Sebahagian besar pesakit kencing manis memilih ‘suntikan insulin’, tapi ramai yang tak nak sebab ragu-ragu dengan sumber insulin tersebut. Ada yang mengatakan bahawa suntikan insulin tu dihasilkan daripada bab*. Sebab tu ramai yang memilih peria katak sebagai sumber insulin mereka.

 

So, dalam entri ni saya nak sharekan resepi peria katak popular yang selalu orang makan

 

1.Peria Katak goreng Rangup – Ni la resepi peria katak tersedap di abad ini.

Bahan-bahaan nya;-
4 biji Peria katak, 3 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar tepung beras, 1 sudu besar rempah kari daging, 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis, 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis dan jintan putih, 1/2 sudu garam, air dan minyak untuk menggoreng.

Cara nak masak:-

Hiris peria halus-halus, cuci dan toskan. Pastu masukkan semua bahan, gaul dan sedia untuk digoreng. Api jangan besar sangat ye, nanti dalam tak kering. menu ni sedap kalau garing-garing.hihi

 

2. Peria Katak Tumis Telur – Ni pun sedap tapi yang goreng tu yang paling sedap. Cara nak masak. Hiris peria(jangan halus sangat ye) lepas tu tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan garam,gula dan serbuk kunyit sikit, pastu pecahkan telur dan siap untuk dihidang :)

 

3. Peria Katak Masak Lemak Udang – Ni sama je macam masak lemak udang. Cuma tambah sayur peria je

 

4. Peria Rebus –  resepi peria ni lagi la senang. Rebus je lepas tu dah boleh cicah sambal belacan. Tapi saya lurang suka coz terasa kepahitannya.hehe

 

5. Peria Masak Taucu –  Ni pun sedap jugak. Masak je taucu ikan macam biasa lepas tu gantikan petai atau timun tu dengan peria. Memang sedaappp tau!

 

Orang tua-tua cakap pahit peria ni boleh dihilangkan tau. Nak tau caranya? Meh cekidaut!

 

Cara Hilangkan Pahit Peria

Mak saya ajar, hiris peria, cuci dah gaulkan dengan sedikit garam. Nanti sebelum nak masak bilas la balik. Petua lain yang saya pernah baca ialah hiris, lepas tu rendam dengan air sejuk selama 30 minit dan dah boleh masak macam biasa.

 

Cuma isunya ialah cara mencuci lepas dipotong boleh menghilangkan zat dan nutrisi pada peria katak tersebut. Lagi satu, bila sayur dimasaka terlalu layu (macam peria goreng tu), habis la khasiatnya. Tinggal la serat sayur tu je. huhu

 

Sebab tu ada pendapat yang cadangkan supaya peria katak dibuat jus je. Kalau nak bagi rasa sedap sikit boleh campur dengan epal hijau. Baru la rasa masam-masam pahit sikit. Cuma pastikan korang cuci peria tu bersih-bersih supaya takde racun serangga dah ye. Kalau nak selamat guna la Basic H Shaklee :)

 

Kalau dulu saya memang takkan makan sayur peria ni. Tapi sekarang bila dah tau risiko penyakit kencing manis, kugagahkan jua. Yang kelakarnya sekarang ni peria dah jadi sayur favourite pulak. Pantang ke kedai mesti cari sayur peria goreng tu.hehe

 

Sebanarnya 2 tahun lepas mak saya disahkan ada penyakit kencing manis. Cuma dah setahun bacaan gula dalam darah mak saya dah normal. Nenek saya pulak memang dah lama ada masalah kencing manis. So, saya pun memang sangat-sangat berisiko untuk dapat masalah yang sama jugak la.huhu

 

Lagi menakutkan sebab saya ni peminat tegar makanan dan minuman manis-manis. Kalau manis-manis buah tu memang saya akan komplen la. Tapi sekarang Alhamdulillah dah semakin menjaga pemakanan walaupun kadang-kadang kalah jugak bila nampak pastri yang sedap-sedap tu.hahaha

 

Berita baiknya saya dah jumpa alternatif untuk masalah penyakit kencing manis. Ni la rahsia gula dalam darah mak saya boleh kembali normal tau. Produk alternatif yang saya maksudkan tu bukanlah peria katak. Peria katak cuma bantu bekalkan insulin je. So, masalah pankreas yang rosak tu tak dapat dipulihkan.

 

Produk yang saya maksudkan ni sangat istimewa sebab ia boleh bantu pulihkan balik pankreas (organ yang hasilkan insulin) yang rosak dan kembali berfungsi seperti sediakala.

 

Nama Produk Alternatif Untuk Pesakit Kencing Manis ialah Vivix 

Resveratrol dalam Vivix telah terbukti dapat memulihkan sel-sel badan yang rosak termasuklah sel-sel dibahagian pankreas. Resveratrol bantu membantu memperbaiki organ-orang yang rosak disebabkan masalah penyakit kencing manis.

 

Bila pankreas dah kembali pulih so, secara automatik badan dah boleh hasilkan insulin semula. Sebab tu la ramai pesakit kencing manis dan pesakit buah pinggang bocor berjaya kembali pulih selepas mengamalkan Vivix Shaklee sekurang-kurangnya 4 bulan.

 

Ada yang tanya ” kenapa minimum 4 bulan ye?”. Sebabnya sel-sel baru badan kita memerlukan sekurang-kurangnya 120 hari untuk dihasilkan. So, alang-alang nak amik Vivix tu kena la make sure atleast 4 bulan ye :)

 

Khasiat Resveratrol Dalam Vivix Untuk Pesakit Kencing Manis

Macam yang saya kongsikan tadi, peria katak memang berkhasiat untuk pesakit kencing manis. Cuma ia tak dapat membantu memulihkan organ-organ yang dah rosak disebabkan oleh gula yang terlalu tinggi dalam darah. Resveratrol dalam Vivix pulak lagi best sebab ia dapat membantu memulihkan organ-organ yang rosak supaya kembali berfungsi seperti sediakala.

 

So, korang rasa yang mana yang lagi bagus? Peria katak ke Vivix?

 

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Daftar Ahli Shaklee Online Percuma





___________________________

Vitamin Shaklee Untuk Tambah Tenaga – Produk Shaklee Wajib Ada Untuk Surirumah Dan Ibu Bekerjaya

Vitamin Shaklee untuk tambah tenaga memang laku keras sekarang ni. Almaklumlah la rutin harian especially yang bergelar mak-mak a.k.a surirumah ni memang perlukan tenaga extra kan? 😉

 

Vitamin Shaklee Untuk Tambah Tenaga - Produk Shaklee Wajib Ada Untuk Surirumah Dan Ibu Bekerjaya
Lagi super extra kalau korang ialah ibu yang bekerjaya pulak kan? Macam saya. Sebab tu nak kena amik vitamin shaklee untuk tenaga supaya tak melepek je 😄

 

Sebelum kerja dah siapkan apa yang patut. Supaya lepas tu dah boleh fokus kat tugas di pejabat pulak. Kalau tak nanti mesti pengasuh call/whatsapp bagitau ada barang keperluan anak-anak yang takde 😅

 

Lagi leceh sebab nak kena balik rumah amik barang dan hantar ke rumah pengasuh. Saya dah pernah kena, tu yang saya pastikan semuanya cukup sebelum hantar anak ke taska.hehe

 

Selalu kalau yang takde anak lagi boleh la balik rumah, rehat-rehatkan badan. Tapi yang ada anak berderet macam saya ni kena lupakan je la niat murni tu. Hahaha

 

Baru bukak pintu rumah je anak dah menjerit-jerit excited mummy dia balik. Yang si kecik Aira pulak terus mintak upah(susu).

 

Nak menyusu pulak nak kena mummy dia join baring sekali. Aira ni breastfeed lagi. Tah bila nak berhentinya tah. Cam tak nampak sinar lagi walaupun dah 2 tahun 5 bulan.hihi

 

Sebab tu la saya wajibkan diri untuk amalkan vitamin shaklee untuk tambah tenaga ni. Penat tau jadi ibu bekerjaya ni. Menyusu( breastfeed) lagi pulak tu 😄

 
Tu yang selim melim je walaupun dah beranak pinak. Habis semua kalori kena bakar tanpa sempat disimpan.hehe

 

Lagi penat bila korang ibu bekerjaya dan menyusu yang buat bisnes online macam saya jugak.

 
Sebabnya salin daripada urusan kerja dan urusan anak-anak, korang kena buat kerja-kerja bisnes korang pulak. Confirm melepek kalau tak amik vitamin shaklee untuk tambah tenaga tu.

 
Rutin harian saya memang bermula awal pagi sampai tengah malam. Kalau rasa nak tido awal tu, kirim salam je la. Memang ada je yang akan kacau nanti.hikhik

 

Nak tau vitamin shaklee apa yang saya amik untuk tambah tenaga untuk pastikan semua urusan tip top?

 
Haa, meh saya sharekan 😊

 
Vitamin Shaklee Untuk Tambah Tenaga Bagi Supermom

 
Vitalea Shaklee
Multivitamin ni vitamin shaklee asas yang wajib ada untuk pastikan badan cukup nutrisi. Bila badan cukup nutrisi baru la boleh berfungsi secara optimum

 
ESP Shaklee
Protein soya terbaik yang bantu bekalkan tenaga segera. Protein pun sangat penting sebab semua sel-sel badan perlukan protein. Kalau kurang protein tu yang lemah-lemah je.

 
B Complex Shaklee
1 lagi Vitamin shaklee yang sangat penting. Vitamin B diperlukan untuk tukarkan gula kepada tenaga.

 
Cinch Tea Mix Shaklee
Teh Shaklee ni memang special. Kalau tak percaya korang try la sendiri. Tapi jangan minum malam-malam ye. Nanti confirm tak boleh tido.hehe

 
Performance Drink Shaklee
Selalu mak-mak ada masalah terlupa minum air sebab sibuk dengan urusan harian. Sampai ada yang dehydrated lagi tau.

 

Sebab tu kena amik performance drink untuk pastikan bendalir dalam badan cukup.

 
Kalau yang ada sakit-sakit badan pulak boleh la add on Ostematrix Shaklee. Insyaa Allah bangun pagi rasa lega je. Hilang masalah sakit-sakit badan tu 😊

 
Nak Vitamin Shaklee Untuk Tambah Tenaga?

Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Daftar Ahli Shaklee Online Percuma





___________________________

9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

Kalau korang perasan orang berjaya selalunya ada ciri-ciri yang sama. Kalau tak percaya cuba korang study sikit amalan yang diorang buat.

9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

9 Ciri-ciri Orang Berjaya Yang Wajib Ada Pada Semua Orang Bisnes

Maksudnya dari rutin harian diorang, cara diorang berfikir dan bertindak, apa yang diorang selalu tekankan etc.

Mentor saya selalu pesan, kalau nak berjaya kena ikut mentor yang dah terbukti berjaya. Ikut semua ciri-ciri orang berjaya supaya kita pun boleh berjaya macam dia jugak.

Antara ciri-ciri orang berjaya yang ialah:

1. Berfikiran positif. Orang bisnes yang berjaya ni hanya fokus kat perkara-perkara positif je. Yang negatif tu diorang abaikan je. Bagi diorang buat habis energy je.hihi

2. Cepat bertindak. Orang berjaya ni, kalau dia belajar sesuatu ilmu yang bagus memang dia akan apply cepat-cepat.

Tak macam kebanyakan orang biasa-biasa yang lain, yang suka peram je ilmu tu dulu.

3. Buat sampai habis. Orang gagal ialah orang yang suka buat kerja sekerat jalan.

Orang berjaya lain tau sebab bila dia dah set target, memang dia buat sampai dia capat target tu. Tak boleh cara A, dia akan adjust dan try cara B pulak 😉

4. Pandai merancang. Gagal merancang, bermakna korang merancang untuk gagal. Sebab tu sebelum buat apa-apa mesti kena ada perancangan je dulu.

Takdelah asal redah je kan.hehe

5. Mulakan dengan apa. Ramai orang yang nak buat bisnes suka tunggu dah perfect semua segi baru nak start bisnes.

Sebab tu ramai yang sanggup buat pinjaman untuk dapatkan modal untuk ada kedai etc

Ciri-ciri orang berjaya dalam bisnes ialah mulakan je dengan apa yang ada ditangan. Diorang akan usaha untuk kembangkan modal yang ada berbanding buat pinjaman.

Sebenarnya, Tuan Faisal Abdullah(sifu online marketing) ada ajar cara nak jana income RM2000 tanpa modal tau 😉

6. Istiqomah. Ciri-ciri orang berjaya yang lain ialah diorang ni sangat istiqomah atau konsisten.

Diorang memang sangat berdisiplin untuk buat semua yang diorang dah rancangkan tu. Takde la ‘hari ni buat, esok tak buat’ 😅

7. Mulakan hari seawal yang boleh. Dr Azizan Osman bagi tau, mentor-mentor dia yang bukan Islam pun ajar untuk bangun awak dan mulakan tugas awal pagi.

Dalam Islam pun memang disarankan bangun awal dan cari rezeki diawal pagi kan?

8. Sentiasa upgrade diri. Maksudnya usaha untuk belajar cara untuk jadi lebih baik. Pendek kata diorang takde dok syok sendiri rasa “akulah yang paling hebat”.huhu

9. Jaga hubungan dengan Yang Maha Pencipta. Ni point yang paling penting tau.

Orang bisnes yang berjaya tau bahawa rezeki ni adalah hak Allah. So, Allah akan bagi kepada hamba yang dikehendakiNya je.

So, kalau nak berjaya dalam bisnes atau apa jua kerja kena la perbaiki amalan rohani. Kalau kerja makan gaji, ramai yang sanggup ‘kipas’ bos untuk dapat gaji/bonus lebih kan?

Patutnya dengan Allah lagi la, Allah kan Maha Pemberi Rezeki yang paling hebat. Sebab tu salah 1 kunci murah rezeki ialah dengan menjaga hubungan dengan Allah 😉

Korang ikut je 9 Ciri-ciri Orang Berjaya ni, Insyaa Allah korang pun akan berjaya dalam apa juga bisnes yang korang usahakan tu 😊

Nak join kitorang buat extra income dengan Bisnes Shaklee?

Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Daftar Ahli Shaklee Online Percuma





___________________________

5 Tips Bisnes Online Sambil Bekerja – Perkongsian Mak Anak 3

Bisnes Online Sambil Bekerja sepenuh masa memang kena kuat semangat. Lebih-lebih lagi untuk yang dah ada anak macam saya.

 

5 Tips Bisnes Online Sambil Bekerja - Perkongsian Mak Anak 3

 

 

Kalau tak kuat semangat boleh menangis kot.hehe

 

 

Sebab tu ramai yang tak sanggup buat bisnes online sebab takut tak sempat dan tak sanggup nak korbankan masa rehat diorang.

 

 

Tapi bak kata mentor saya “kalau nak berjaya kena keluar daripada comfort zone”.

 

 

Lagi 1 saya selalu fikir “kalau orang lain boleh buat, aku pun mesti boleh buat”. Ni kira ala-ala cabar diri sendiri untuk pastikan saya tak berhenti buat bisnes online saya sekerat jalan la.hihi

 

 

Dari 1st day saya start buat bisnes shaklee online, saya dah set target saya mesti buat sampai capai rank Master Coordinator (ranking tertinggi dalam shaklee)

 

 

Sebab tu saya terus usaha sungguh-sungguh dan Alhamdulillah dah semakin hampir dengan impian saya tu 😊

 

 

Jom saya sharekan macam mana cara saya buat bisnes online sambil bekerja sepenuh masa disamping sibuk uruskan anak kami yang bertiga tu 😊

 

 

Tips Buat Bisnes Online Sambil Bekerja Tanpa Abaikan Anak-anak

 

 

1. Bangun seawal yang boleh dan tidur selepas selesai semua tugasan penting. Untuk berjaya dalam bisnes shaklee atau bisnes online yang lain, mesti kena berkorban dulu.

 

Paling utama berkorban masa rehat, masa tidur, masa tengok tv etc. Saya memang tak tengok tv, Alhamdulillah ada la extra masa untuk bisnes shaklee saya.hehe

 

 

2. Buat to-do-list. Sebelum tidur buat senarai tugasan yang perlu diselesaikan esok. Saya siap set alarm sekali tau untuk kerja-kerja yang penting.

 

 

3. Dapatkan sokongan suami dan anak-anak. Ni memang penting. Alhamdulillah saya dapat suami yang sangat supportive dan faham tentang ‘Big Why’ isteri dia berbisnes 😄

 

Dengan anak-anak yang dah besar pun saya terangkan kenapa mummy kena buat bisnes shaklee. So, sekarang diorang dah faham  ‘mummy buat keje” bila nampak mummy dia pegang henpon.hee~

 

 

4. Solat awal waktu. Ni la rahsia dapat ‘lebih’ masa. Tak percaya? Buat je 😉

 

 

5. Doa. Ni memang powerful. Doa supaya Allah permudahkan urusan kita untuk buat bisnes online sambil bekerja sepenuh masa macam saya.

 

Doa la supaya anak-anak pun mudah diuruskan dan jangan lupa untuk doa supaya Allah beri kekuatan untuk kita sehari-hari.

 

 

Sekian dulu perkongsian dari saya. Nak gi sambung kerja kenduri kat rumah MIL pulak ni 😅

 

 

Nak join kitorang jana income dengan Bisnes Shaklee?

 

 

Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)
Whatsapp 012-3461698 (Erni)

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Daftar Ahli Shaklee Online Percuma





___________________________

Set Bersalin Shaklee – Bantu Elak Meroyan Masa Berpantang

Pernah dengar kes ibu lepas bersalin bunuh diri masa berpantang? Takutkan?😣Itu la ‘meroyan’ namanya. Insyaa Allah Set Bersalin Shaklee bantu elak meroyan masa berpantang.

Set Bersalin Shaklee - Bantu Elak Meroyan Masa Berpantang

 

 

Meroyan atau ‘post partum depression’ sebenarnya terjadi disebabkan ibu berpantang tak cukup nutrisi. Bila tak cukup nutrisi, badan tak boleh nak berfungsi seperti yang sepatutnya.

 

 

Kalau korang perasan selalunya lepas bersalin doktor sakit puan akan bagi beberapa jenis vitamin untuk percepatkan proses pemulihan lepas bersalin.

Kalau ikut pengalaman saya yang anak 3 orang ni, doktor akan bagi Multivitamin, Vitamin C, B Complex dan kalsium(wajib untuk ibu yang menyusu). 4 vitamin wajib ni memang ada dalam Set Bersalin Shaklee.

Lagi best sebab Set Bersalin Shaklee lengkap untuk kesihatan ibu dan baby sekali. So, bukan ibu berpantang je yang dapat manfaat tau. Baby pun dapat jugak 😉

Ibu berpantang yang amik Set Bersalin Shaklee selalunya bagi feedback badan lagi bertenaga, luka bersalin cepat sembuh, emosi pun tenang je dan susu pun melimpah ruah 😊

Pengalaman saya yang 3 kali berpantang, memang berbeza sangat kalau dibandingkan berpantang dengan Set Bersalin Shaklee tau 😉

Masa berpantang anak pertama saya tak kenal lagi Set Bersalin Shaklee ni. Masa tu sembelit teruk walaupun dah makan ubat pencair najis yang doktor bagi 😣

Saya start kenal vitamin shaklee masa pantang anak ke-2. Itupun sebab nak banyakkan susu. Maklumlah anak lelakikan kuat menyusu.hehe

So far, antara 3 kali berpantang, pantang anak ke 3 yang paling best. Baby dan maknya rasa tenang je. Susu banyak dan badan rasa bertenaga sampai mak mertua puji tau.hihi

Bersalin pun senang coz daripada mengandung lagi dah makan Set Mengandung Shaklee 😊

Nak dapatkan Set Bersalin Shaklee?

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Whatsapp 012-346 1698 (Erni)

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia



Daftar Ahli Shaklee Online Percuma





___________________________

1 2 3 40